تعداد بازدید: 1

 

توصيه هاي کاربردي براي کاهش مصرف قند

   
 

 

 

 

متاسفانه امروزه شاهد افزايش روزافزون مصرف قند و غذاهاي شيرين هستيم . به تدريج که ذائقه مردم به غذاهاي شيرين عادت مي کند، کارخانجات مواد غذايي نيز روز به روز، محصولات شيرين تري به بازار روانه مي کنند و اين سيکل معيوب، پبوسته در حال چرخش است. با يک محاسبه سرانگشتي و ساده به طور متوسط هر فرد بين 20-15 قاشق چاي خوري شکر ( مجموع قند مصرفي روزانه و قند به کار رفته در محصولات غذايي ) در روز مصرف مي کند که اين مقدار، بسيار بيشتر از نياز بدن است.

 عادت کردن به مصرف زياد مواد شيرين که به طور معمول از همان کودکي رخ مي دهد، عوارض جسماني متعددي نظير اضافه وزن  ، ديابت  ، بيماري قلبي  و آرتريت  را در سنين بالاتر به دنبال خواهد داشت.

قند و ترکيبات حاوي قند، انرژي زيادي به بدن مي رسانند، در حاليکه فاقد مواد مغذي لازم هستند.

در اين مطلب سعي کرده ايم توصيه هاي کاربردي را جهت کاهش مصرف مواد قندي تا حد ممکن بيان کنيم. اگرچه اين توصيه ها ساده به نظر مي آيند ، ولي با عمل به آنها مي توانيد گام هاي موثري در جهت متعادل کردن دريافت مواد قندي برداريد :

1- قندها را کاملاً از رژيم حذف نکنيد :

از آن جايي که در تهيه اغلب مواد غذايي، شکر به کار رفته است، بنابراين حذف کامل قند از رژيم امکان پذير نيست. کافي است مصرف قندهاي خالص ( قند و شکر ) را براي خود محدود کنيم؛ به عبارتي کاهش مصرف قند و مواد شيرين را به تدريج در رژيم روزانه خود اعمال کنيم.

2- برچسب هاي مواد غذايي را با دقت کامل بخوانيد :

مقدار قندي که روي برچسب هاي مواد غذايي نوشته شده است ،معمولا مجموع قند طبيعي و شکر افزوده شده در مراحل تهيه محصول است. در اين جدول شما به راحتي هر کلمه اي که به حرف " اوز" ختم مي شود نظير ساکاروز، فروکتوز، لاکتوز و ... را مي توانيد معادل قند محاسبه کنيد. از محصولاتي هم که حاوي قند فراواني هستند مي توان به عسل  ، شربت، عصاره آب ميوه ها و قند اينورت اشاره کرد.

3- خوردن دسر را براي زمان هاي خاص در نظر بگيريد :

دسر را به عنوان قسمتي از برنامه غذايي روزانه خود قرار ندهيد؛ اما در آخر هفته يا در ميهماني ها مي توانيد از خوردن آن لذت ببريد.

4- در هنگام پخت و تهيه غذا يا شيريني ها شکر کمي استفاده کنيد :

بعضي اوقات در تهيه بسياري از غذاها يا دسرها و کيک ها، مي توان تا يک سوم ميزان شکر توصيه شده را به کار برد، بدون اين که در طعم و مزه محصول نهايي تغيير چنداني حاصل شود.

5- مصرف غذاهاي جايگزين را فراموش نکنيد :

شما مي توانيد به جاي مصرف کيک هاي قهوه و کيک هاي خيلي شيرين، از کيک هاي تهيه شده از غلات سبوس دار يا نان و شيريني هايي که قند بسيار کمتري دارند ، استفاده کنيد.

6- مصرف ميوه تازه را فراموش نکنيد :

بسياري از ميوه جات تازه ، طعم شيريني دارند که به تنهايي براي ذائقه شيرين ما مناسب هستند و نيز با استفاده از آنها در تهيه کيک و شيريني ، مي توانيم طعم شيريني طبيعي را حس کنيم.

7- از ميوه هاي تازه براي شيرين کردن و طعم دادن به ماست استفاده کنيد :

شما مي توانيد انواع توت ، کيوي  ، موز  و ... را به همراه مقدار خيلي کمي شکر آسياب شده ، با ماست  مخلوط کنيد و ميان وعده بسيار خوشمزه اي را براي بعد ازظهر خود فراهم سازيد.

8- ميان وعده هاي آماده را خيلي کم مصرف کنيد :

به عنوان مثال ژله يا آب ميوه اي که از مغازه تهيه مي کنيد، حاوي شکر زيادي هستند؛ در صورتي که اگر آن ها را در خانه بدون استفاده از شکر يا مقدار کمي شکر تهيه کنيد، هم خوش طعم هستند و هم ارزش غذايي بيشتري دارند.

9- خريد مواد قندي را به حداقل برسانيد :

سعي کنيد انواع شيريني جات، کلوچه ها، شکلات، کيک و مواد قندي را فقط براي مناسبت هاي خاص تهيه کنيد و از انبار کردن مواد قندي ذکر شده در کابينت آشپزخانه جداً بپرهيزيد.

10- تهيه و مصرف خشکبار را فراموش نکنيد :

 خشکبار  حاوي مواد مغذي بسيار زيادي است ، مخصوصاً مواد معدني قابل ملاحظه اي دارد. در گذشته هاي نه چندان دور که محصولات متنوع کارخانه اي مانند امروز، وجود نداشت، خشکبار سهم قابل توجهي از تنقلات روزانه خانواده را تشکيل مي داد. شما هم مي توانيد با کمي حوصله و دقت، براي افزايش سلامت خانواده از هر ميوه اي در فصل تابستان برگه تهيه کرده ( مثل برگه زردآلو ، هلو  ، آلو  خشک و ... ) و در بقيه سال به عنوان تنقلات شيرين و حاوي مواد مغذي از آنها استفاده کنيد.

11- به اظهار نظرهاي افراد غير متخصص توجه نکنيد :

بسياري از افراد معتقدند که مصرف شيريني بعد از ناهار ( به ويژه غذاي پرچرب ) باعث هضم آن مي شود؛ در حالي که مصرف شيريني در اينگونه مواقع کار معده را سنگين کرده و از طرفي باعث جذب کامل مواد غذايي مي شود و عارضه چاقي را به دنبال خواهد داشت.

12- از تلقين به خود بپرهيزيد :

بسياري از افراد اظهار مي کنند تا زماني که شيريني و مواد قندي نخورند، حس و حال ندارند و قند خونشان پايين مي آيد ؛ در حالي که بدن، خود قند خون را تنظيم مي کند و با مصرف مواد قندي ( به خصوص محصولات طبيعي حاوي قند ) به مقدار متعادل و اندازه مورد نياز ، با مشکل جدي برخورد نمي کنيد.

به ياد داشته باشيم که

در بسياري موارد حتي در متون علمي ، از " شکر و نمک " به عنوان دو " سمّ سفيد " نام برده شده است؛ پس دقت کنيم که اين سمّ به ظاهر خوش طعم را بيهوده وارد بدن خود نکنيم.

منبع : ماهنامه دنياي تغذيه

   
   

معرفی این صفحه به دوستان

ایمیل فرستنده

 

نام فرستنده

     ایمیل گیرنده

 

  نام گیرنده

   
   
   
   
copyright © 2006 Parsdiet All rights reserved Design by P.P.D Group

برداشتن مطالب از این سایت با ذکر نام سایت مجاز می باشد