ریک متخصص تغذیه گفت: استفاده از لیوان یکبار مصرف به منظور مصرف چای داغ مناسب نیست زیرا در عین حال که از انتقال بیماریهای ویروسی و میکروبی جلوگیری میکند، مواد سمی و خطرناکتری را وارد محتویات ظرف میکند.
دکتر سیدضیاءالدین مظهری در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان ایسنا، افزود: شدت آسیبی که به علت استفاده از ظروف پلاستیکی یکبار مصرف به بدن وارد میشود به جنس پلاستیک آن بستگی دارد برخی پلاستیکها که برای ساخت ظروف یکبار مصرف استفاده میشوند در مقابل تغییر دما، تابش نور و تغییر اسید و باز موادی که در آن قرار میگیرد، مقاوم نیستند.
وی ضمن اشاره به این مطلب که اگر از ظروفی که به منظور سرو غذای سرد یا نوشیدنی سرد ساخته میشوند، برای غذا و نوشیدنیهای گرم استفاده شود، میتواند ترکیبات شیمیایی این ظروف را در غذا حل کند، خاطرنشان کرد: ظروف یکبار مصرف از ترکیبات پلیمری ساخته شده است که میتواند در بدن فرد مصرف کننده اثرات زیانبار و حتی سرطان زا برجای بگذارد.
ظروف یک بار مصرف پلاستیکی تنها برای سرو غذای سرد مناسب هستند
ظروف یک بار مصرف سلولزی، بهترین نوع این ظروف هستند
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، ادامه داد: باید مشخص شود ظرفی که استفاده میشود برای چه نوع غذایی ساخته شده است. بهترین ظروف یکبار مصرف، ظروفی هستند که از مواد سلولزی که ریشه گیاهی دارند، ساخته میشوند.
به گفته مظهری، اغلب ظروف یکبار مصرف موجود در بازار از پیویسیها، پلی اتیلنها و ترکیبات نفتی ساخته میشوند که منشا شیمیایی داشته و معمولا برای سرو مواد سرد مناسبند.
این متخصص تغذیه یک دلیل ساخته شدن این ظروف را جلوگیری از انتقال آلودگیهای ویروسی و میکروبی ناشی از استفاده چند باره از یک ظرف مشترک دانست و گفت: با این حال استفاده از لیوان یکبار مصرف به منظور مصرف چای داغ مناسب نیست زیرا در عین حال که از انتقال بیماریهای ویروسی و میکروبی جلوگیری میکند، مواد سمی و خطرناکتری را وارد محتویات ظروف میکند.
وی ادامه داد: به طورکلی عواملی که در بدن به رادیکال آزاد تبدیل شوند، میتوانند هر نوع سرطانی را نه تنها در دستگاه گوارش که در سایر اعضای بدن نیز ایجاد کنند. در نهایت این آسیب به سیستم دفاعی بدن وارد میشود.
به گفته مظهری به هر صورت مسئله تغذیه اگر از تعادل خارج شود در کوتاه مدت شاید با رفع احساس گرسنگی، لذت بخش هم باشد اما رفته رفته به سوء تغذیه تبدیل میشود. سوء تغذیه، خارج شدن بدن از تعادل چه از منظر کم خوری و چه پرخوری است ولی در بلندمدت به صورت بیماریهای مختلف ظاهر میشود.
ظرفهای فومی یکبار مصرف مناسبترند اما ایمنی صددرصد ندارند
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، درباره ظرفهای فومی یکبار مصرف نیز توضیح داد: یک علت به وجود آمدن ظرفهای فومی، اعتراضاتی بود که به دنبال عوارض ناشی از ظروف یکبار مصرف پلاستیکی شفاف اتفاق افتاد. این ظروف به مراتب مناسبتر از ظروف پلاستیکی هستند اما ایمنی صددرصد ندارند.
وی در پایان تاکید کرد: به هر میزان که غذا درجه حرارت بالاتری داشته باشد و یا محیط اسیدیتر باشد، (مانند غذاهایی که آبغوره و آبلیمو دارند و ...) طبیعتا نفوذ و حلالیت غذا در قبال ظرف پلاستیکی بیشتر میشود.
ايسنا