زنان در دوران حاملگی مراقب رژیم غذایی خود هستند اما بیشتر آن ها فراموش می کنند که توصیه های غذایی را در دوران شیردهی نیز باید رعایت کنند. به منظور اطلاع رسانی بیشتر در این باره، توجه شما را به این مطلب به نقل از سایت «MSN» جلب می کنیم.
کودکانی که از شیرمادر تغذیه می کنند، به میزان کمتری در معرض خطر ابتلا به بیماری هایی مانند ویروس معده، عفونت گوش، خطر آلرژی یا چاقی مفرط قرار می گیرند و هوش بالاتری دارند. مادرانی نیز که به نوزاد خود شیر می دهند کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان سینه، تخمدان و افسردگی پس از زایمان قرار می گیرند.
مواد غذایی که در دوران شیردهی باید از مصرف آن پرهیز کرد، به شرح زیر است:
غذاهای پر ادویه: مصرف ادویه هایی مانند پودر کاری، دارچین، فلفل قرمز یا سیاه که باعث ناراحتی معده نوزاد می شود باید محدود شود. معده درد، اسهال یا استفراغ نشانه این است که سیستم گوارشی کودک به این نوع غذاها حساس است.
مرکبات: این گروه از میوه ها مانند برخی ادویه ها، ممکن است اثر منفی بر سیستم گوارشی نوزاد بگذارد. میزان بالای ویتامین C موجود در آناناس، پرتقال، لیموترش و... علاوه بر ایجاد ناراحتی معده باعث واکنش های پوستی کودک می شود. برحسب واکنش بدن کودک به این نوع مواد غذایی، میزان مصرف آن را محدود کنید.
برخی سبزی ها: اگرچه متخصصان تغذیه سفارش می کنند که مادران شیرده باید سبزی مصرف کنند اما باید دقت کرد که مصرف سبزی باعث نفخ کودک نشود. سبزی هایی که باید به مقدار کم مصرف شود شامل کلم برگ، گل کلم، خیار، کلم بروکلی و لوبیاست.
لبنیات: مصرف زیاد لبنیات باعث قولنج بعضی از نوزادان می شود. مصرف لبنیات را محدود و به واکنش بدن کودک نسبت به مصرف هر نوع ماده لبنی توجه کنید.
ماهی های حاوی جیوه: ماهی ماکرو که میزان زیادی جیوه دارد برای سلامت کودک مضر است. بنابراین از مصرف این نوع ماهی ها بپرهیزید.
کافئین: برای جلوگیری از اختلال در برنامه خواب کودک، مصرف نوشیدنی های حاوی کافئین را محدود کنید. مصرف کافئین باعث بی قراری کودک می شود.
بادام زمینی: طبق نتایج برخی از بررسی ها کودکان مادرانی که بادام زمینی مصرف می کنند ممکن است دچار آلرژی شوند.
مواد غذایی مفید: به طور کلی، در زمان شیردهی باید یک رژیم غذایی متعادل و سالم اتخاذ کرد. به گفته کارشناسان، هر مادری می تواند ۲۰۰ تا ۵۰۰ کالری اضافه به رژیم غذایی خود بیفزاید. اما بعضی مواد غذایی از خاصیت بیشتری برخوردار است و ارزش غذایی شیر مادر را بالا می برد. از جمله: کربوهیدرات های پیچیده مانند غلات سبوس دار، کدو، سیب، میوه های توتی و برنج سبوس دار که مغذی و پرانرژی است. کلسیم: شیر، پنیر و ماست منبع خوب کلسیم است که کودک به آن نیاز دارد اما دقت داشته باشید در مصرف آن افراط نکنید.
میوه و سبزی: هویج و گوجه فرنگی، ویتامین ها و ماده مغذی لازم را به بدن کودک می رساند.
چند نکته درباره رژیم گرفتن:
بیشتر مادرانی که به تازگی زایمان کرده اند، در کاهش دادن وزن خود عجله دارند. این در حالی است که باید وزن خودرا به مرور زمان و کم کم کاهش دهند.کاهش وزن سریع باعث رهایی سریع سموم در بدن می شود که در شیر مادر راه پیدا می کند. کافی است غذای سالم بخورید، ورزش های متعادل انجام دهید تا وزن شما به مرور کم شود.
فودنا